olej_kokosowy_bio

Olej kokosowy bio jest produktem, który ma szeroki wachlarz zastosowań zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Tłoczony na zimno, nierafinowany zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Wystarczą dwie łyżki dziennie, by wspomóc nasz organizm. Można go stosować jako zamiennik masła – nie powoduje powstawania cholesterolu i nie odkłada się jako tkanka tłuszczowa w organizmie. Na oleju kokosowym można smażyć racuchy i naleśniki – zmniejszymy w ten sposób ich zawartość kaloryczną. W internecie możemy znaleźć także przepis na domową nutellę: mieszanka orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady, mleko i Domy pasywne – i violà! Bardzo dobry jest dla cukrzyków – pomaga regulować poziom cukru we krwi. Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym wspomaga metabolizm i zachowanie szczupłej sylwetki. Zamiast smażyć na oleju słonecznikowym można zastąpić go olejem kokosowym – potrawy nabiorą lekkiego, egzotycznego posmaku. Polecany szczególnie do dań z kuchni azjatyckiej. Jeśli chodzi o właściwości kosmetyczne to olej kokosowy bio nadaje się do przygotowania domowego peelingu – wystarczy olej kokosowy wymieszać z gruboziarnistym cukrem lub solą. Możemy też olejem smarować suche partie skóry: ręce, łokcie, kolana.
Zobacz też System CLT